• Belgisch familiebedrijf
  • 150 jaar expertise
  • Vragen? Wij zijn er voor u!
Dumortier
150 jaar ervaring in onderhoudsproducten

Milieuvriendelijk schoonmaken, zo doe je dat

12 januari 2023

We maken ons allemaal wel eens zorgen om het milieu. Samen proberen we onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat is een positieve evolutie.  
Wist je dat de schoonmaak van je bedrijf ook heel wat milieuvriendelijker kan? Corinne reikt je enkele praktische handvaten aan, meteen inzetbaar bij je volgende onderhoudsbeurt. 

Het water is (te) heet 

Het is bijna een natuurlijke reflex om extra warm water te gebruiken tijdens het schoonmaken. We denken dat we vuile oppervlakten zo makkelijker proper krijgen. Maar het kan ook met minder. 
Lauw water is minder milieubelastend en levert een prima resultaat op. Je verbruikt immers minder energie in de vorm van aardgas of elektriciteit om het water op te warmen voor gebruik.  

De juiste dosering 

Water vullen we aan met schoonmaakmiddelen. Ook daar hebben we nogal eens de neiging om te veel te gebruiken. Maar meer betekent daarom niet altijd beter.
Je doet er goed aan om voor geconcentreerde producten te kiezen. Die zijn vaak krachtiger, zelfs bij het gebruik van kleine hoeveelheden. Hoe minder je verbruikt, hoe meer je het milieu zal sparen. 

Vermijd schadelijke stoffen 

Schoonmaakmiddelen heb je in alle maten, kleuren en vormen. Sommige producten zijn samengesteld op basis van natuurlijke elementen, andere bevatten chemische componenten. Zeker bij die laatste categorie is het oppassen geblazen. 
Vermijd producten met vluchtige organische stoffen (VOS). Dat zijn chemische bestanddelen in de vorm van gas. Vele spray’s en spuitbussen bevatten die VOS. Zij kunnen je longen irriteren en dragen negatief bij tot luchtverontreiniging. Probeer het daarom eens met natuurlijke alternatieven. 
Ook het gebruik van chloor in een sanitaire omgeving, is in principe overbodig. Als je op regelmatige basis de oppervlakten goed schoonmaakt met water en sop, krijg je een even hygiënisch resultaat. 

Niet mengen 

Gebruik je binnen één schoonmaakproces meerdere producten, zorg er dan voor dat je ze nooit met elkaar vermengt. De combinatie kan ervoor zorgen dat er schadelijke stoffen ontstaan. Die kunnen je huid irriteren of de omgevingslucht verontreinigen. 

Ecolabel en gevarenlogo’s

Hoe weet je met zekerheid of je favoriete product echt ecologisch is? Controleer de verpakking en ga op zoek naar het officiële Europese ecolabel. Dat keurmerk garandeert je dat het schoonmaakmiddel het milieu zo weinig mogelijk belast. Het verzekert je dat er minder of geen gevaarlijke stoffen in de vloeistof aanwezig zijn. 
Naast die keurmerken, bevat de verpakking soms gevarenlogo’s. Producten met zulke iconen laat je best links liggen omdat ze giftig zijn voor fauna en flora. 

Goed sorteren 

Als je bijna klaar bent met schoonmaken, gooi dan niet zomaar je afvalwater op straat of in de natuur. Je weet nooit welke stoffen in je schoonmaakproducten zitten. Misschien kunnen ze buitenoppervlakten beschadigen. Maak je emmers altijd leeg boven een daarvoor voorziene gootsteen of afvoer. 
De planeet is ons meest kostbare bezit. Het is uiterst belangrijk om ook bij je bedrijfsonderhoud rekening te houden met het milieu.  

Weet je niet goed waar je moet beginnen of welke schadelijke producten je precies moet weren uit je schoonmaakarsenaal? Roep dan de hulp in van een milieuexpert. Die gidst je met veel kennis ter zake doorheen het duurzaamheidslandschap. 

Ik ben op zoek naar ecologisch onderhoudsadvies