• Belgisch familiebedrijf
 • 150 jaar expertise
 • Vragen? Wij zijn er voor u!
Dumortier
150 jaar ervaring in onderhoudsproducten

Hoe reinig je betonvloeren - een gids voor professionals in de bouw en industrie

Tips
Mathieu Dumortier
Door Mathieu Dumortier

14 februari 2024

iStock-92869388

Betonvloeren staan bekend om hun duurzaamheid en stevigheid, essentieel voor industrieën zoals de bouw en productie. Echter, het onderhouden en schoonmaken van deze vloeren kan een uitdaging zijn. In deze blog duiken we dieper in de complexiteit van het reinigen van betonvloeren en delen we effectieve methoden en productaanbevelingen.

 

Waarom is beton moeilijk te onderhouden?

Beton is poreus, waardoor het vloeistoffen, vet, olie, en ander vuil kan absorberen, wat het moeilijk maakt om volledig schoon te krijgen. Vooral in omgevingen zoals werkplaatsen, productiehallen, en magazijnen waar regelmatig met zware machines en chemische stoffen wordt gewerkt. Bovendien kunnen de zware machines die in industriële omgevingen worden gebruikt, zoals heftrucks, rubberstrepen en andere slijtagesporen achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn.

Onze reinigingstips
Begin met een schone lei

Verwijder alle oppervlaktevuil en puin met een bezem of industriële stofzuiger. Dit voorkomt dat je het vuil verder in de poriën van het beton wrijft tijdens het natte reinigingsproces.

Kies het juiste reinigingsproduct
 • Voor dagelijkse reiniging: gebruik TAWIP vioclean voedende vloerreiniger voor zijn milde reinigingskracht en het achterlaten van een beschermende zeepfilm die toekomstige vervuiling vermindert.
 • Voor rubberstrepen en olievlekken: NOWA tanin industriële ontvetter is specifiek ontworpen om deze problemen aan te pakken zonder het betonoppervlak te beschadigen. Een krachtige, polyvalente industriële ontvetter die snel en effectief een breed scala aan vervuilingen aanpakt, waaronder olie-, vet-, roet-, teer-, metaal- en rubberstrepen. Het is veilig voor gebruik op alle alkali- en waterbestendige vloeren, maar vermijd contact met linoleum, hout en aluminium oppervlakken.
 • Voor vetvlekken: NOWA grease-ex industriële ontvetter werkt uitstekend door zijn sterke ontvettende werking.
 • Voor dieptereiniging: kies QUICKSTRIP alka krachtige stripper, die grondig reinigt zonder de integriteit van het beton aan te tasten.
 • Voor dierlijke vetten of in de voedingsindustrie: ontdek dan zeker Polgreen Industry industriële ontvetter; uitstekend geschikt voor intensieve reiniging van minerale en plantaardige oliën en vetten. Een krachtige geconcentreerde ontvetter met ecolabel.
Aanbrengen en inwerken

Breng het reinigingsmiddel aan volgens de instructies. Laat het indien nodig inwerken, maar zorg ervoor dat het niet opdroogt op het oppervlak. Gebruik een schrobmachine of handborstel voor grondige reiniging.

Naspoelen

Verwijder alle resten van het reinigingsmiddel met schoon water. Een hogedrukreiniger kan hierbij helpen, maar wees voorzichtig met de druk om het beton niet te beschadigen.

Tips voor effectieve vlekverwijdering
 • Test altijd een klein, onopvallend deel van de vloer voordat je een nieuw product gebruikt om te zorgen dat het geen schade aanricht.
 • Gebruik microvezeldoeken of pads voor het aanbrengen en afnemen van reinigingsproducten.
 • Bij hardnekkige vlekken kan het nodig zijn om het reinigingsmiddel enige tijd te laten inwerken voordat je het afneemt.

 

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn betonvloer reinigen?

De frequentie van het reinigen hangt sterk af van de intensiteit van het gebruik en de mate van blootstelling aan vervuiling. Voor industriële omgevingen waar betonvloeren zwaar belast worden, is het aan te raden om dagelijks een lichte reiniging uit te voeren om stof, vuil en kleine morsingen te verwijderen. Dit helpt om een opeenstapeling van vuil te voorkomen en behoudt de algemene netheid en veiligheid van de werkomgeving. Daarnaast is een meer grondige dieptereiniging maandelijks of elk kwartaal nodig, afhankelijk van de specifieke omstandigheden in je faciliteit. Denk hierbij aan het verwijderen van olievlekken, rubberstrepen van heftrucks, en ander hardnekkig vuil dat zich kan ophopen op betonvloeren.

Kan ik een hogedrukreiniger gebruiken?

Ja, een hogedrukreiniger kan een effectief hulpmiddel zijn voor het reinigen van betonvloeren, vooral voor buitenruimtes of in grote industriële hallen waar het verwijderen van hardnekkig vuil en vlekken essentieel is. Het is echter cruciaal om voorzichtig te zijn met de drukinstellingen. Te hoge druk kan het betonoppervlak beschadigen, vooral als het beton niet goed verzegeld is of als er al sprake is van enige slijtage. Begin altijd met de laagste drukinstelling en verhoog deze geleidelijk tot je effectieve reinigingsresultaten bereikt zonder het beton te beschadigen. Het is ook belangrijk om een geschikte spuitmond te kiezen; een te smalle straal kan het beton 'etsen', terwijl een bredere straal het risico op schade vermindert.

Hoe kan ik veilig cementresten of pleister van betonvloeren verwijderen?

Cementresten of pleister kunnen hardnekkig zijn en vereisen een specifieke aanpak. Gebruik een mild zuur, zoals verdund azijnzuur of een gespecialiseerde cementverwijderaar, om het materiaal los te weken zonder het beton te beschadigen. Breng het product aan volgens de instructies, laat het enige tijd inwerken, en schraap vervolgens voorzichtig het verzachte materiaal weg. Spoel daarna grondig af met water. Test altijd eerst op een onopvallende plaats om zeker te zijn dat het beton niet beschadigd raakt.

Welke borstels zijn perfect om een betonvloer te reinigen?
 • Nylon borstels: Deze zijn uitstekend voor het verwijderen van vuil en vlekken zonder het beton te krassen. Geschikt voor zowel droog als nat reinigen. Keerborstel nylong Charleville heeft een stevig montuur en haren die vervaardigd zijn uit nylon natuurvezels.
 • Polypropyleen borstels: Bestand tegen de meeste chemische reinigingsmiddelen, ideaal voor het verwijderen van hardnekkig vuil en vlekken, vooral in combinatie met een schrobmachine.
 • Staalborstels: Effectief voor het verwijderen van zeer hardnekkige vlekken zoals verf of roest. Gebruik met voorzichtigheid op kleine gebieden om beschadiging te voorkomen. Ook beschikbaar als handborstels.
 • Tampico borstels: Gemaakt van de agaveplant, zijn deze borstels zacht genoeg om geen schade aan het beton toe te brengen, maar sterk genoeg om vuil te verwijderen. Deze borstels zijn geschikt voor lichte reiniging en het aanbrengen van vloerbehandelingen.
 • Microvezel moppen: Ideaal voor dagelijks onderhoud en lichte reiniging. Ze kunnen droog of nat worden gebruikt om stof, vuil en gemorste vloeistoffen effectief op te nemen.
 • Industriële stofzuigers: kies voor een handig, stevig en vooral stabiel toestel. Een direct motor met conische turbine geeft niet alleen een hoog rendement, maar is ook krachtig en stil.

 

Het onderhouden van betonvloeren in industriële omgevingen vereist aandacht en de juiste producten. Door de stappen in deze gids te volgen en de aanbevolen producten te gebruiken, kun je de levensduur van je betonvloeren verlengen en een schone, veilige werkomgeving onderhouden.

Klaar om je betonvloeren naar een hoger niveau van netheid en onderhoud te tillen?