• Belgisch familiebedrijf
  • 150 jaar expertise
  • Vragen? Wij zijn er voor u!
Dumortier
150 jaar ervaring in onderhoudsproducten

10 tips voor een grondige lenteschoonmaak

Tips
Mathieu Dumortier
Door Mathieu Dumortier

20 maart 2023

lenteschoonmaak-blog

Wist je dat de lente het ideale moment is om orde op zaken te stellen, zowel thuis als in je bedrijf? Het is een kans om de werkruimte te verbeteren en de productiviteit te verhogen. Deze schoonmaak kan ook helpen om ziekteverwekkers en allergenen te verminderen, wat bijdraagt aan een gezondere werkplek. Geef je bedrijf of kantoor een frisse start voor de zomer! We geven je alvast 10 tips.

Voor de start van de lenteschoonmaak

Dankzij een goede voorbereiding maakt je poetsteam een vliegende start wat de lenteschoonmaak betreft.

1. Bied je schoonmaakmedewerkers hands-on schoonmaakopleidingen aan

Om zowel de lenteschoonmaak als de periodieke reiniging van je bedrijf goed te laten verlopen, zijn degelijke opleidingen voor je medewerkers cruciaal. Zo leren ze onder meer de reinigingsmaterialen correct te gebruiken, de schoonmaakproducten juist te doseren en pictogrammen en gevarensymbolen te herkennen.

2. Vertrek van een weldoordacht schoonmaakplan

Met een concreet schoonmaakplan start je grondig aan de lenteschoonmaak. Hierdoor kunnen de schoonmaakmedewerkers gericht te werk gaan en de verschillende taken in de juiste volgorde inplannen. Zo hoeven ze niet alles op hetzelfde moment aan te pakken. Een goed onderhoudsplan zorgt ervoor dat je bedrijf binnenkort weer spic en span is.

3. Vermijd kruisbesmetting

Kruisbesmetting voorkomen is essentieel voor een proper bedrijf. Een schoonmaakteam dat eerst de toiletten reinigt en daarna per ongeluk met dezelfde poetsdoeken de kantoren onder handen neemt – dat wil je sowieso vermijden. Een betrouwbaar protocol helpt je daarbij. Opteer bijvoorbeeld voor een systeem gebaseerd op kleurcodes.

4. Controleer je schoonmaakapparaten

Winterse temperaturen kunnen voor slijtage zorgen op je schoonmaakapparaten. Denk aan schrobmachines, veegmachines en stofzuigers. Laat daarom voor de lenteschoonmaak alle poetsapparaten onderhouden. Zo werken ze optimaal wanneer de schoonmaakmedewerkers ermee aan de slag gaan.

5. Zet in op pH-neutrale schoonmaakmiddelen

Stofzuigen, droog dweilen en het gebruik van pH-neutrale reinigingsmiddelen vormen een gouden combinatie voor de schoonmaakroutine binnen je bedrijf. Agressieve schoonmaakmiddelen koop je beter niet aan, aangezien ze schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit. Bovendien zijn pH-neutrale producten ook beter voor vloerafwerkingen.

6. Kies voor elk oppervlak en iedere sector de juiste reinigingsproducten

Vloeren, toiletten, elektronische apparaten en meer. Ze hebben allemaal baat bij de juiste poetsproducten en -materialen. Computers bijvoorbeeld poets je best met reinigings- en ontsmettingsmaterialen die veilig zijn voor elektronica. En ook de sector waarin je actief bent, is relevant. Schoonmaken binnen de zorgsector of horeca vraagt namelijk stevigere producten dan een lenteschoonmaak op kantoor. Let daarbij zeker ook op de veiligheid van de gebruiker. Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn om handschoenen, maskers en veiligheidsbrillen te dragen om de huid en ogen te beschermen tegen de agressieve stoffen in bepaalde schoonmaakmiddelen. Daarnaast kan het gebruik van Stokoderm handcrème helpen om de handen te beschermen wanneer er veel met water gewerkt wordt.

7. Zorg voor een frisse geur

Een heerlijke geur doet wonderen voor de beleving van een ruimte. Ruikt het er lekker, dan voelen mensen zich beter. Bovendien zijn ze vrolijker én productiever. De juiste geur op de werkvloer werpt dus z’n vruchten af. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te ventileren voor een gezonde werkomgeving. Dit omdat er veel verontreinigende stoffen in de lucht aanwezig kunnen zijn, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën, hoofdpijn en vermoeidheid. Door regelmatig te ventileren wordt de lucht ververst en worden verontreinigende stoffen verdund en verwijderd, wat de luchtkwaliteit verbetert en het welzijn van werknemers bevordert.

Na de lenteschoonmaak

De lenteschoonmaak is achter de rug en je bedrijf blinkt weer als nooit tevoren. Uiteraard wil je dat graag zo houden, want met een propere werkplaats maak je een goede eerste indruk bij klanten die over de vloer komen.

8. Maak een onderscheid tussen ruimtes met veel en weinig verkeer

Sommige ruimtes in je bedrijf worden vaak gebruikt, andere bijna nooit. Het spreekt voor zich dat die laatste plekken minder onderhoud nodig hebben. Neem dat onderscheid duidelijk op in het onderhoudsplan. Je poetsteam kan zich zo het hele jaar door optimaal focussen op de ruimtes die het vaakst gereinigd moeten worden.

9. Zet handhygiënestations in je bedrijf

Zoek enkele strategische plekken uit om handhygiënestations te plaatsen. Ze vestigen de aandacht van je medewerkers op het belang van een goede hygiëne en ze stimuleren hen om de werkplek proper te houden. Bovendien zorgen ze ervoor dat ziektekiemen minder kans hebben om zich te verspreiden.

10. Hou je matten proper

Matten zijn een absolute meerwaarde aan de inkomhal en op plekken waar veel werknemers passeren. Ze vangen vuil op en zorgen bij regenweer voor minder natte voeten in het gebouw. Zorg voor een tijdige reiniging van al je tapijten met de juiste producten, dan voorkom je bovendien dat het vuil zich verspreidt over de rest van je bedrijf.

Klaar voor een lenteschoonmaak in je bedrijf op basis van een solide schoonmaakplan?

Vraag advies aan