• Belgisch familiebedrijf
 • 150 jaar expertise
 • Vragen? Wij zijn er voor u!
Dumortier
150 jaar ervaring in onderhoudsproducten

Green Cleaning op kantoor. Een gids voor een gezondere en duurzamere werkplek

7 februari 2023

Green Cleaning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van werknemers en klanten. Door duurzaam schoonmaken op kantoor te implementeren, kan je een schone, gezonde en duurzame werkomgeving creëren die de productiviteit verhoogt en het ziekteverzuim verlaagt. In deze blog bespreken we wat Green Cleaning is, de voordelen ervan en geven we tips over hoe je het in jouw kantoor kunt toepassen.

Wat is Green Cleaning?

Deze term verwijst naar het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten en technieken. Je maakt hierbij gebruik van niet-giftige, biologisch afbreekbare en milieuvriendelijke producten, wat de blootstelling aan schadelijke chemicaliën en verontreinigende stoffen vermindert. Green Cleaning is een holistische benadering van schoonmaken die rekening houdt met de impact op het milieu, mensen en de economie.

Voordelen van Green Cleaning
 • Gezondere werkplek: duurzaam poetsen vermindert de blootstelling aan schadelijke chemicaliën, verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis en vermindert het risico op ademhalingsproblemen, allergieën en andere gezondheidsproblemen.
 • Verhoogde productiviteit: Een schone en gezonde werkplek verhoogt het moreel en vermindert het ziekteverzuim, wat resulteert in een hogere productiviteit.
 • Beter voor het milieu: Door het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten en -technieken vermindert Green Cleaning de ecologische voetafdruk en de impact van schoonmaakprocedures op het milieu.
 • Kosteneffectief: op langere termijn verlaagt deze investering de schoonmaakkosten.

Naast de voordelen van Green Cleaning is het belangrijk om bij de keuze van schoonmaakproducten rekening te houden met productcertificeringen. Het Europese EcoLabel is zo'n certificering die garandeert dat een product aan hoge milieunormen voldoet. Producten met het EcoLabel zijn onafhankelijk beoordeeld en gecertificeerd om een lagere impact op het milieu te hebben gedurende hun gehele levenscyclus, van productie tot verwijdering.

Besparen met ecologische schoonmaakproducten

Een veel voorkomende misvatting over Green Cleaning is dat het duurder is dan traditionele schoonmaakmethoden. Dit is echter niet altijd het geval. Hoewel sommige duurzame schoonmaakproducten aanvankelijk duurder zijn, kunnen ze op de lange termijn geld besparen dankzij hun efficiëntie en langere houdbaarheid. Bovendien zijn veel ecologische schoonmaakproducten geconcentreerd, zodat je per schoonmaakbeurt minder van het product gebruikt, waardoor je kosten bespaart.


Handige tips: Green Cleaning op kantoor
 • Investeer in duurzame schoonmaakproducten: biologisch afbreekbaar, niet giftig en milieuvriendelijk.
 • Train medewerkers: Zorg ervoor dat uw schoonmaakpersoneel wordt getraind in het effectief gebruik van ecologische schoonmaakproducten en technieken.
 • Implementeer een schoonmaakschema: Ontwikkel een schoonmaakschema dat prioriteit geeft aan het gebruik van duurzame schoonmaakproducten en -technieken en ervoor zorgt dat het kantoor regelmatig wordt schoongemaakt.
 • Stimuleer recycling: Moedig werknemers aan om papier, plastic en andere materialen te recyclen en voorzie ze van geschikte recyclingvuilbakken.
 • Werknemers voorlichten: Informeer werknemers over de voordelen van Green Cleaning en moedig hen aan om het initiatief te ondersteunen door kleine veranderingen aan te brengen in hun dagelijkse routines.
 • Gebruik microvezeldoeken: microvezeldoeken zijn zeer effectief in het verwijderen van vuil en stof, en kunnen meerdere keren worden hergebruikt, waardoor de behoefte aan papieren wegwerphanddoeken afneemt.
 • Investeer in een hoogwaardige stofzuiger: Een hoogwaardige stofzuiger met HEPA-filtering kan allergenen en andere verontreinigende stoffen effectief uit de lucht verwijderen, waardoor de luchtkwaliteit binnenshuis verbetert.
 • Kies schoonmaakproducten met het Europese ecolabel: Producten met het Europese EcoLabel zijn onafhankelijk beoordeeld en gecertificeerd om een lagere impact op het milieu te hebben.

Kortom, Green Cleaning is een belangrijke stap op weg naar een schone, gezonde en duurzame werkomgeving. Door het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten en -technieken vermindert duurzaam schoonmaken de blootstelling aan schadelijke chemicaliën, verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis, verhoogt de productiviteit en bespaart op de lange termijn geld.